Nagyvázsony és Művészetek Völgye településeinek komplex közlekedésbiztonsági fejlesztése

Kedvezményezett Neve: Nagyvázsony Község Önkormányzata

Projekt azonosító száma: TOP -3.1.1.-15 – VE1 – 2016 – 00012

A szerződött támogatás összege: 272.675.323 Ft, azaz kétszázhetvenkétmillió hatszázhetvenötezer háromszázhuszonhárom forint

A támogatás mértéke: 100 %-os vissza nem térítendő európai uniós támogatás

A projekt tartalmának bővebb bemutatása: A pályázati projekt keretei között 5 települési Önkormányzat (Nagyvázsony, Kapolcs, Monostorapáti, Pula, Vígántpetend) valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. alakított ki együttműködő konzorciumot, hogy a Nagyvázsony és a 77-es út mentén fekvő Művészetek Völgye településeinek közlekedésbiztonságát növelje, illetve, hogy megelőzés történjen a térségi kamionátáramlásból fakadó potenciális közlekedési veszélyek kapcsán. A projekt befejezése 2020. május 31-re tervezett. A beruházásnak köszönhetően biztonságosabb lesz a kerékpáros-, gyalogos- valamint közösségi eszközökön való közlekedés, valamint a közlekedési csomópontokban buszokról és buszokra átszálló utasok közlekedése is. A sikeres pályázat célja, hogy javítsa a közlekedésbiztonság adottságait a településközponti szolgáltatások megközelíthetőségét, az oktatási, – a nevelési intézményekhez kapcsolódó tömegközlekedési csomópontok megközelíthetőségét, valamint az iparterület biztonságos elérhetőségét.

A projekt prevenciós jellegéből adódva, annak megvalósításával elérhető lesz, hogy azok a kamion-balesetek, amelyek eddig jelentős anyagi károkat okoztak, de a szerencsének köszönhetően tragédiát nem okoztak, a későbbiekben se veszélyeztessék a településen élők és átutazók testi épségét, életét.

A beruházás számos fejlesztési elemet, beruházást, tartalmaz. A projekt tervezésénél fontos szempont volt, hogy közlekedésbiztonsági szempontból is illeszkedjen minden beruházás a megyei célkitűzésekhez. Így a pályázatban megfogalmazott közösségi közlekedéshez kapcsolódó fejlesztések, a nagyvázsonyi ipari park megközelíthetőségét elősegítő beruházás, a munkahelyek és (köz)szolgáltatások elérhetőségét segítő közlekedési hálózati fejlesztések, a környezeti erőforrások megóvását jelentő kerékpáros közlekedés infrastruktúrájának biztosítása egyaránt illeszkedik a veszprémi járási stratégia céljaihoz és beavatkozási területeihez. A beruházások által a települések között olyan célok valósulnak meg, amelyek hozzájárulnak az élhető települési környezet megteremtéséhez. A kerékpáros fejlesztések, valamint a gyalogosok biztonságos közlekedésének kialakítása elősegíti a munkaerő mobilitásának infrastrukturális feltételeit is.

 

Hegedűs Csaba