Várfejlesztésre használatba adtuk a területeket

A narancssárga palotaszárnyban alakulnak ki kétszintes, új kiállítóterek és loggia

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Non-profit kft. (NÖF) vezetői voltak Nagyvázsony képviselő-testületi ülésének 1. napirendi pontja kapcsán az önkormányzat meghívott vendégei. Pozsonyi Ákos projektmenedszer, Pálházy Nándor igazgató, Bodnár Dorottya turisztikai osztályvezető és Lénárd Márton építészmérnök a szeptember 19-i testületi ülésen elmondták: az általuk képviselt állami gazdasági társaság már több, mint 20 vár- és kastélyfejlesztés sikeres projektjén van túl a Nemzeti Vár- és Kastélyfejlesztési program keretében. A vezetők gratuláltak a nagyvázsonyi önkormányzatnak, hiszen a település és az állami tulajdonú Kinizsi Vár nem csak bent maradt a programban, hanem valamivel több, mint 1 milliárd forint értékben megújulhat a kiemelt műemlék. Fontos információ, hogy a programot és a pályázatot az állam bonyolítja le településünkön saját cégén, a NÖF-ön keresztül konzorcium-vezetőként, hiszen a vár is állami tulajdon, amelyet önkormányzatunk használhat.

Metszetrajz Albert Tamás tervei alapján az új palotáról

Új palota, új terek

A kivetített prezentációban ismertették a legfontosabb munkálatokat és azok ütemezését. Eszerint megújul a vártorony, visszaépül részben a tornyot U-alakban körbeölelő palotaszárny a reneszánsz belsőudvari loggia-val. Az itt megépülő fedett terekben többek között interaktív kiállítási elemek, vetítőterem, virtuális Kinizsi-kori harci szimulátorok, helyi és térségbeli kézművestermékek, múzeumpedagógiai foglalkoztató és vizesblokkok kerülnek kialakításra. Megújulnak a két várkapitány, Kinizsi Pál és Horváth Márk tombái is. A várfejlesztés fontos helyszíne lesz az ún. kirendeltségi épület is, ahol látogatótér, kiállítótér, jegypénztár, kávézó, raktárak és szociális helyiségek épülnek meg.

Másfél év folyamata

Az ütemezésről a vendégek elmondták: ez év ősz végéig beadásra kerül a kiemelt kormányprogram pályázata, régészeti lesz a még fel nem tárt kb. 220 négyzetméteren, 2018 tavaszán lezajlanak a közbeszerzések, 2018 nyarának második felében megkezdődnek az építkezések és időjárás-függően 2019 tavaszára már a megújult illetve visszaépült vár és palota várja a látogatókat. A pályázat kötelező elemeként Nagyvázsony képviselő-testülete egyhangú döntéssel visszaadta a vár körüli állami terület valamint a kirendeltség-épület használati jogát a NÖF-nek a projekt építkezési és kötelező fenntartási (minimum 5 év) idejére.